неделя, 13 май 2018 г.

ОХРИД - ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

ОХРИД - всички знаят истрията на това място, част от българската държава и история.
Макар днес да е в пределите на Македония, си остава любима туристическа дестинация.
Градът е разположен на брега на Охридското езеро.
Още с наближаването му Ви се набива на очи Самуиловата крепост, които се извисяват гордо над града.



Градът е очарователен - пълен с история и исторически ценности, които не бива да пропускате. Обуйте си удобните обувки, защото ще походите!
Обиколката на града започва от пристанището и Ви насочва към стария град, в който са съсредоточени църквите. 
Уличките са тесни и калдъръмени, което Ви напомня на стара чаршия. Всяка къща е приютила дюкян или малко магазинче, което продава прочутите охриски перли.




Първата църква, която Ви очаква е "Света София". Всички паметници на културата са в уникален стил и са добре поддържани.






След нея продължаваме изкачването по уличките на стария град и минаваме през алеята на влюбените, която води до най-красивата църква в Охрид - Свети Йоан Канео. Кацнала на една скала, на ръба на езерото, тя е достойна за картичка.












Оттук започва изкачването към Самуиловата крепост. Пред нея можете да си купите различни сувенири, а от нея се откриват прекрасни гледки във всички посоки.


След нея ще минете през още една църква, както и местното училище.




Една от емблемите на града са лебедите. Три двойки плуват край брега и радват туристите. Винаги са готови да хапнат, каквото им подадете.




Гледката, която се открива от брега на езерото е фантастична







Една от атракциите в Охрид е разходка с лодка по езерото. Можете да си наемете лодка на пристанището, с която да се разходите и да разгледате града.











С лодката можете да отидете и до манастира Свети Наум, който е емблематичен за града. До него можете да стигнете и с кола, като се намира на около 30 километра от Охрид, по пътя за Албания.
Там ще се запознаете с мястото, на което е прекарал голяма част от живота си Свети Наум, както и изворът на река Черни Дрин, която минава през цялото езеро и се оттича от него при град Струга.
В манастира се намира хотелски комплекс, ресторанти, както и много пауни, които се отглеждат там. Не пропускайте да измиете греховете си в параклиса Света Петка! Поклонете се и на гроба на Свети Наум, който се намира в църквата на манастира.





















Не на последно място, трябва да обърнем внимание и на ресторантите и местната храна. Не пропускайте да опитате охридското макало - чеснова паста, която се сервира с топъл хляб. Уникална е. Задължително опитайте и охридската пастръмка (пастърва). 




Приятно прекарване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар