петък, 26 май 2017 г.

БАРСЕЛОНА - НЕОБЯТНА И ПРЕКРАСНА

Имах щастието да посетя великолепния средиземноморски град БАРСЕЛОНА. За мен това е сбъдната мечта. Обичам пътешествията и да се докосвам до различни култури. Това ме зарежда с нови идеи ми дава стимул да мечтая за още повече различни и непознати места, които да посетя.
Нискотарифните авиокомпании направиха света достъпен. Резервирайте самолетен билет и само след 2 часа и половина ще кацнете на Ел Прат в Барселона. Не е необходимо да харчите луди пари за такси - имате на разположение автобусна линия от летището до площад Каталуня, който тръгва на всеки 5 минути. Билети се продават в автобуса или можете да ги купите онлайн преди да заминете - тогава ще получите и допълнителна отстъпка.
Препоръчвам Ви да си наемете хотел или апратемнт в центъра - така ще имате идеална възможност да разгледате максимално от този прекрасен град - извор на забележителности и невероятни места за хапване на местни специалитети.
Градът е пълен с туристи и чужденци от всякаква националност. Но всички за любезни и усмихнати. Просяците са българи или румънци - но това не знам дали изненадва някой.
Горещо Ви препоръчвам да си наемете екскурзовод, който да Ви покаже основните забележителности и да Ви разкаже по-подробно тяхната история. Ние ползвахе услугите на българин, който живее там и с това се занимава и не съжалявам за нито един цент.
Ако сте отседнали в центъра, първото нещо, с което ще се сблъскате вероятно ще бъде LA RAMBLA - пешеходната централна част, осеяна със заведения и кафета от двете й страни.

По средата й се намира най-големият покрит пазар в Барселона - La merkat de Bucceria - невероятно място, пълно с всякакви местни стоки, нарязани различни екзотични плодове, готови за консумация, най-различни видове хамон и други месни изкушения.
Тук е раят на месните деликатеси. Аз щях да се изгубя. Няма шанс да опиташ от всичко. Въпреки това - хамонът е задължителен. 




Продължавайки по LA RAMBLA неминуемо ще видите мимове, преоблечени като различни герои, които стоят неподвижно като статуи. Можете да се снимате с тях или просто да ги погледате - не пропускайте да им оставите монети.












Пешеходната зона стига до извисяващия се паметник на Христофор Колумб.



















Тук е и пристанището, откъдето тръгват фериботите за островите. Тук е и най-големият мол в Барселона, построен за олимпийските игри.

Ако продължите покрай пристанището, на километър разстояние се намира и най-известният плаж в Барселона, а именно Барселонета. По всяко време тук е пълно с хора - или се разхождат, или събират слънце на топлия пясък. Около него има разположени и доста приятни заведения, които сервират морски деликатеси, приготвени божествено!






В никакъв случай не пропускайте местните деликатеси. Уникални са!










За разглеждане на забележителностите си отделете поне 3 дни. Има много неща, които не бива да пропускате.
Можете да започнете от Готическия квартал, в който се намират най-старите сгради в града. Тук можете да разгледате архитектурата, както и различни малки магазинчета, някой от които работят от откриването си преди повече от век.


Всички детайли правят впечатление - скулптури на различни места по сградите или други дребни уникални детайли.










От готическия квартал можете да се насочите към най-внушителното сдание и емблема на Барселона - Саграда де Фамилия. Това е един проект на Антонио Гауди, върху който той работи до смъртта си.


 Когато е разбрал, че няма да успее да я завърши, Антонио Гауди започва да прави миниатюрни гипсови отливки на отделни части от сградата, които да покажат как да бъде завършена. Всички отливки се намират в музея към Саграда де Фамилия и могат да бъдат видяни.








За да влезнете е необходимо да си запазите час по интернет и да си закупите предварително билет.



Ето и още 2 сгради, дело на Антонио Гауди, като втората от тях - Casa Batlio е отворена за посетители срещу заплащане.
И тук се виждат уникалните му архитектурти идеи, като доста голяма част от материалите, които е използвал са отпадъчни.







 Друго забележително място е Историческия музей на Барселона, който се помещава в замък в италиански стил. Красотата на сградата, както и мястото са невероятни.










 Тук може да се види и магическия фонтан, който вечер сменя цветовете си и е невероятно красива атракция.

 От върха на Историческия музей се открива невероятна панорамна гледка към Барселона.

Непременно посетете това незабравимо място.











Ако сте фенове на футбола и то на ФК БАРСЕЛОНА, попаднали сте на правилното място. Барселона е дом на този емблематичен футболен клуб, както и на техния стадион - CAMP NOU. Не пропускайте да го видите. Грандиозен е. Към него работи и музей, както и магазин, от който можете да си купите невероятни футболни сувенири или екипи.

Ако попаднете в Барселона по време на футболен мач, можете да си закупите билети от всеки хотел или специално обособено за товя масто на LA RAMBLA.









 В случай, че не Ви се дават толкова пари за билет или просто не Ви се блъска в тълпата, можете да гледате мача в някое от заведенията, които предлагат подобен род забавление.
Горещо Ви препоръчвам TAVERNA de BARCELONA, която се намира в близост до площад КАТАЛУНИЯ и е с невероятна футболна обстановка по време на целия мач. Задължително обаче си направете резервация два-три дни предварително, защото местата се изчерпват бързо.
 Тук освен да изгледате мача, можете да хапнете вкусно или след мача да останете. Заведението предлага жива музика всяка вечер.














И не на последно място е задължително да опитате ароматната САНГРИЯ, както и местните ястия - на първо място ПАЕЯ и неподправения ХАМОН.
Паея
 Хамбургер
 Свежа салата
Сандвич с хамон и сирене
 Местна бира
Сангрия
Морско плато
Паста от Hard Rock Cafe
Картофки с пармезан от Hard Rock Cafe
Хамбургер от Hard Rock Cafe












Не пропускайте да посетите и парка ГЮЕЛ, където можете да разгледате още от архитектурните чудеса на Антонио Гауди. От там ще се отворят пред Вас и невероятни панорамни гледки към цялата БАРСЕЛОНА.
Това е БАРСЕЛОНА през моите очи. Имам още много за разглеждане, затова смятам да се върна в този магичен град.
Надявам се да съм била полезна с моите материали.
Пожелавам Ви много пътешествия!

1 коментар:

  1. Възхитени сме ! Дай, Боже, и ние да видим Барселона някой ден ! Поздрави, Цвети ! Емо и Ади

    ОтговорИзтриване